Hlovate

November 26, 2011

Assalamualaikum..


Hlovate. Sape kaki novel sure depa tau pasai hlovate nehh. Oleh sebab aku pun salah sorang dari kakikaki novel kat luar sana. Maka aku pun terjebak sama. Sebelum ni aku setia dengan novel keluaran Alaf 21. Sebab novel terbitan diorang memang tak pernah mengecewakan aku. Tapi ada kali ni jatuh centa pulak dengan novel Hlovate ni yang diterbitkan oleh Jemari Seni (JS). Awat skema ja ayat aku nehh?


Cerita die memang semua bestbest oh! Semua watak mahupun jalan cerita dalam Hlovate tu memang wujud. Dalam erti kata lain, ini memang kisah benar. Bukan rekaan semata-mata dan memang ada kena mengena antara yang masih hidup mahupun yang telah pergi *pergi kemana tu aku taktau la.


Aku salute lah dekat penulis novel ni. Sebab low profile. Walaupun sekarang ni ramai giler fans yang setia dengan hasil karyanya tapi tetap tak pernah nak tunjukkan siapa dia sebenarnya. Dia hanya ingin dikenali dengan nama Hlovate. Novel pertama yang ditulisnya ialah GreatTroublemaker_i. Dia start tulis tu masa belajar di tingkatan 3. Bagi Hlovate sendiri, menulis ni adalah cara dia untuk berkongsi dan meluahkan rasa.



...Antara kata-kata Hlovate...


"... menulis bukan sebab aku nak cipta dunia fantasi. Hanya contengkan apa yang nak dikongsi dengan orang lain tentang apa yang diketahui. Aku tak banyak ilmu. Aku cuma tau kisah hidup ~ aku, famili aku, kengkawan aku dan orang keliling aku. Dunia ni 'classroom' yang paling besar dengan Allah sebagai 'Teacher the Almighty'. Aku banyak belajar dengan tu. Aku tak pandai tulis bahasa bunga-bunga untuk harukan hati orang. Aku 'just' tulis apa yang aku rasa dan nak orang rasa. Tapi macam kata kawan aku, 'everything needs commercial value and attraction force'; maka aku pun 'draw' je cerita tu ikut 'taste' orang yang nak baca, tapi dengan 'core' yang aku ada sebagai 'basic color', nak 'share' dan bercerita rasa dengan orang bukan senang."


...dan...


"Aku tak pandai melukis, jadi aku tak boleh 'draw n paint' perasaan aku
Aku tak pandai menyanyi, aku tak boleh lagukan hati aku
Aku tak ada 'art n skill', maka aku tak boleh nak 'shout out' buat 'graffiti' kat mana-mana dinding... dan sebenarnya aku tak pandai pun menulis... aku tau 'throw out n spill' je..."



Ini pulak antara novel-novelnya yang dah sold out..

Aa+bB, Tunas, Versus *baru 3 bijik ni aku baca



Hlovate jugak ada e-karya. Adik aku yang tingkatan 4 tu kalau bagi broadband kat dia memang ini lah yang dia search. Fanatik benor dengan Hlovate. Sampai aku di paksanya beli novelnovel hlovate tuh. adehh.


...e-karya Hlovate...

http://hlovate.blogdrive.com
http://hlovatehikayat.blogdrive.com
http://hlovatulis.blogdrive.com
http://hlovatalk.blogdrive.com


Apa yang aku tahu, Hlovate ni memang ada gayanya tersendiri yang boleh buat aku jatuh centa dengan hasil karyanya. Buku, muzik, kata-kata, alam dan hujan adalah kegemaran Hlovate. Berasal dan menetap di Perak. Hlovate kini sedang menuntut di luar negara. *aku search kat tenet dia kata macam tu.



P/S: Nanti kalau budget lebih nak beli lagi novel Hlovate yang lain-lain tu.
Ini memang betulbetul wujud, tak tipu. *lalalala :)


19 orang rajin comment:

Paris Lipton said...

a+b tu plg best...lucu.
tp gurindam jiwa dgn pelangi xpenah tau lagi...hehe

Kazen said...

dulu time skolah ade gak pnjam novel mmber nk bca..skrang xde masse dh nk bace2 nie..haha

Entry Terkini | Doa Awal Tahun Dan Doa Akhir Tahun Hijrah

Syairani Tarmizi said...

@Paris Lipton: ha'ah kan.lucu. tapi versus lagi best. :)

Juliet_iRa~" said...

best2..:D

akk ada 5 thn 5 bulan..

pon bestttttt ;p

Syairani Tarmizi said...

@Kazen: Sama la kiter. sekarang takde masa nak baca novel. time wekend boleh la curik masa senggang jap.hehe :)

Syairani Tarmizi said...

@Juliet_iRa~": wahh teringin nak baca 5 thn 5 bln tu.pinjam.hehe *tetiba

iLa suHaiLa said...

ila peminat novel tpi tak kesampaian nak membaca byk2 novel sbb...tak de kesempatan nak beli novel..frust.. :(

EZAD AMIR said...

Wow hlovate...
Jarang baca novel..
Kalo btol2 xde keje bru bantai novel akak aq..
Keh3..
Satu2nya novel yg pnh aq baca ''masih ada rindu''
malu arh nk baca novel,kan org ckp melankolic lak..

aiman fanboy k-pop said...

lama tak baca novel...saya nih budak laki yg jiwang karat..^^
huuhuu..^^
tak de cita2 nak jadi novelis pop tanah air ke??haahaa..^^

Saiazuan said...

hmm bkn pengemar novel.. so x tau pe perasaan pembaca novel ni stiap kali membaca, cara korang imagine, etc..

ILA HonEyBuNNy said...

dulu gemar novel..skrg kurang la..

tunggu habis stdy neh..ehhehe

KizZ said...

Huaa...tak berapa minat baca novel..

aiEz said...

sebagai anak perak,aie jugak rasa bangga,hehe...yup,serius kalau dulu aie layan dari alaf 21..tp bila kenal hlovate,terus layan karya dier...mmg superb la..^^,

cik wanie Lovela (CWL) said...

"Aku tak pandai melukis, jadi aku tak boleh 'draw n paint' perasaan aku
Aku tak pandai menyanyi, aku tak boleh lagukan hati aku
Aku tak ada 'art n skill', maka aku tak boleh nak 'shout out' buat 'graffiti' kat mana-mana dinding... dan sebenarnya aku tak pandai pun menulis... aku tau 'throw out n spill' je..."



like like

Syairani Tarmizi said...

@iLa suHaiLa: alaa rugi tau.hehe

@syafiqakarim: jumm gi beli. nanti nak pinjam.haha

@EZAD AMIR: haha. pedulik hapa kata orang. kepuasan diri sendiri tu penting.hehe :)

@aiman fanboy k-pop: haha. pernah try tulis tapi sekerat jalan je. tak pandai.haha

@ Saiazuan: alah rugi betul zuan tak minat novel.hehe. kena try baca baru tahu mcm mana nikmat tu. :)

@ ILA HonEyBuNNy: haa tunggu habis study dulu ye dear.hehe :p

@ KizZ: lepas ni kena minatkan diri.hehe

@aiEz: haa kan aie. best karya hlovate ni an. tak sbr nak baca 5 thn 5 bln. :)

@cik wanie Lovela (CWL): hehe kiter pun suka gak kata2 hlovate tu. :D

CTK said...

wahhhh...mcm best gilew je novel tu...kt mne ye ade?????

Syairani Tarmizi said...

CTK: tak silap kat mana2 bookstore ade je jual buku tu :)

Norsalina Norhasni said...

mne nk bli novel hlovete???sush dh nk cari :(((

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blog ini adalah hak milik http://syairanitarmizi.blogspot.com/@ Copyright reserved by syairani