(Tips) Macam Mana Nak Popularkan Blog..


August 20, 2011



Assalamualaikum..


Entri kali ni aku nak share dengan korang tentang cara macam mana yang boleh kita guna untuk fofulerkan belog kita yang tak berapa nak foluler nih.. Terutamanya macam belog aku ni lah.. Entah bila la nak jadi fofuler..hehehehe.. Sebenarnya, banyak cara yang kita boleh guna pakai untuk merealisasikan angan-angan mat jenin kita tu (mengata diri sendiri sebenarnya)..


Seperti yang kita semua sedia maklum.. Ramai antara mereka-mereka di luar sana yang memilih untuk jadi blogger.. Malah, kita boleh ibaratkan seperti cendawan tumbuh selepas hujan (eh, cendawan tumbuh selepas ke sebelum hujan ek?).. Haa ramai gittew newbie ni.. Yer, memang semua orang boleh jadi blogger tapi persoalannya sekarang, boleh ke kita nak jadi macam otai-otai ni.. Nak jadi fofuler? Eh, boleh jew.. Sape kate takleh.. Tunggu hapa lagi, jom kita tengok macam mana agaknya nak jadi errr fofuler neh..



1. Belogwalking dan tinggalkan jejak anda.

Mula-mula kita kena rajinlah buat belogwalking ni.. Singgah sana singgah sini.. Mesti best sebab dapat jumpa macam-macam jenis belog yang bagus-bagus.. Lepas tu jangan lupa untuk tinggalkan jejak kat shoutbox mereka.. Bukan hapa, nak suh diorang tahu yang kita singgah belog diorang tu.. Supaya mereka boleh singgah balas belog kita balik lahh.. Haa kan bagus ziarah-menziarahi ni.. hehe



2. Tinggalkan komen anda kat entri mereka.

Selain korang dok jerit-jerit kat kotak diorang tu (shoutbox).. Haa hapa kata kalau baca kejap entri terbaru diorang.. Dah baca tu pandai-pandailah komen yer.. Kalau tak nak komen banyak pun sikit pun jadilah kan.. Dan korang kena make sure yang komen korang tu berbentuk positif.. Positif kat sini maksudnya korang puji lah sikit entri diorang tu (mesti lepas tu diorang terus nak jejak korang balik.. Nak kritik pun boleh tapi biarlah kritikan yang membina.. Ingat tu..



3. Jadilah follower mereka.

Dok puji-puji habis sebakul tadi follow lah pulak.. Alah, bukan kena bayar pun kalau korang follow.. Dah tu boleh jugak tambah kenalan blogger kan.. Sangatlah bagus kan..



4. Pastikan entri anda menarik.

Dalam banyak-banyak tips ni aku rasa yang ni paling penting.. Ye dak?? Haa nak belog fofuler tapi entri hampeh buah hapa! (*aww terasa aku).. Kalau entri pun memang dah menarik, konpem-konpem lah orang akan baca sampai habes punyalah.. Aku ambik contoh otai Cik Epal, hapa entri dia yang paling fofuler? Mestilah entri Menternak Lemak dia tuh kan.. Haa korang pun boleh carik keyword-keyword yang macam tu jugak.. (tapi janganlah menternak kambing pulak kan)..ngehngehngeh



5. Mempunyai button Twitter pada belog.

Kalau korang dah memang ada akaun twitter tu letak lah button dekat belog tu.. Supaya senang orang nak follow korang.. Selain tu, korang pun tweet lah new entri korang untuk memudahkan follower tahu *eh, si polan ni dah hupdate lah belog dia.. Haa mesti diorang terjah belog korang punya.. (sama jugak dengan button FB)


Jangan lupa follow aku sekali.. Kelik tabs TWEET TWEET
kat atas tu.. Kelik SINI pun boleh.. :)


Ok lahh.. setakat ni dulu perkongsian untuk tips nak fofulerkan belog nih.. Sebab yang ni je yang aku selalu amalkan..hehehe.. Tapi kalau korang ada cara tersendiri baguslah.. Dan jangan lupa share lah sikit dengan aku..muahahaha..


...OKBAI...

24 orang rajin comment:

meaw said...

yaaaa,itulah yang utama :D

Cik Bell said...

yang penting entri best dan yg penting2 sekali blOg dia tak loading lama sgt dan bersepah2 widget.huhu

hadi said...

aku tengah buat tip no2,.tinggalkan komen..

pinky_liscious said...

dats rite...gud info..;)

adifatah ~ said...

bagus.kena tinggalkan komen.nak komen la ni.ehe.

*pa dia la aku merepek ni*

Syairani Tarmizi said...

haa nampaknya korang dah prektis tips no 2 kat blog ni yer..hehehe..

bagus-bagus.. jap lagi ku terjah belog korang.. tengok tips no brapa aku buat..ngee :)

nway, thanks yer korang..xoxo

Syairani Tarmizi said...

apisv2: thanks bro :)

amirulspurs: u're most welcome :)

chiLleD...!! said...

tips no 4 tu xreti sangat..kdang2 mcm hape jer cra penulisan..sendiri bca pon nyampah..huhu

tip no 5 tu xdop..xlarat dh nak bka akaun social network..huhu

tip no 2 done

tip no 3 done

hehehehe

salam kenalan..=)

Wawazzup said...

tq bg info berguna pada newbie..

Syairani Tarmizi said...

chiLleD: wahh bagus2..happy blogging :)

Wawazzup: sama-sama dear :)

yayath said...

thanks for info:)hehe

sifu im said...

smua tu betul..tpi aku suka part entri msti menarik..x menarik mmg xde org view la

Syairani Tarmizi said...

yayath: u're welcome dear :)

sifu im: ha'ah.. sangat sokong kamu.. thanks :)

nikraja said...

salam perkenalan ada masa lawat r blog sy http://nickraja.blogspot.com/

CTK said...

sangat2 setuju ini tips! dah buat n memang berkesan! hehehe

zulhairi said...

ok tq fan.....welcome my blog now
http://zulhairiaziz99.blogspot.com

apa celop tock said...

cerita mestimau baik punyer.. baru fofuler.......

apeceloptock.blogspot.com

fadzlielah yusof said...

nice blog!

singgah ke blog saya =)
http://fantasticfella.blosgpot.com

nadia said...

Tips yan menarik :)

noniz said...

nice tips..:) dah apply pun kan blog ni..:)

kasih rahmat said...

thank u terima kasih

Hanis Khiri said...

Terima kasih atas perkongsian yang sangat baik
Taqwathealth.blogspot.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blog ini adalah hak milik http://syairanitarmizi.blogspot.com/@ Copyright reserved by syairani