Kenapa Aku Berblogging?

September 23, 2011


Assalamualaikum..



Tajuk entri aku kali ni berbentuk soalan.. Dan soalan tersebut akan di diakhiri dengan jawapan dari aku jugak..hiks.. Hari ini aku nak mengundur setahun kebelakang untuk menyingkap sebahagian persoalan, sebahagian rasa dan sebahagian kisah, tentang apakah sebab utama aku terjebak dalam dunia blogging.. Formal katak punya ayat aku.. Aku ingat kan dah lama dah aku buat belog nih.. Rupanya baru setahun umur jagung *sigh! Berlagak lebih minah ni *buat muka toya..



Hurmm aku tahu setiap blogger yang sebelum ini bergelar orang biasa cuma.. Eh? Tinggi mana mandat seorang blogger sampai dia jadik orang luar biasa? haha.. Setiap blogger mesti ada misi dan visi diorang tersendiri masa mula-mula terlintas dalam hotak 'Aku nak buat belog'.. Yer, aku pun macam tu jugak.. Sebelum ni cuma pasang telinga je orang dok sebut belog tu lah belog ni lah.. Aku tak ambik peduli 1 sen pun..



Antara tujuan buat belog:


Ada yang buat blog sebab nak tayang kisah cintan cintun diorang dengan kekasih pujaan hati.. Tak kiralah puppy love ke, monkey love ke.. *itu bukan aku, tapi tak sure untuk masa yang mendatang..yawwww chill babyyyy


Ada yang buat blog sebab nak berbisness.. Bagus jugak macam tu.. Bisnes online ni aku pun suka.. Tak payah nak memenat dan menyusahkan jasad keluar membeli apa-apa yang diingini.. Online shopping kan ada.. *internet di hujung jari anda


Ada yang buat blog sebab nak hupdate latest setori tentang pasukan bola sepak yang di obses kan.. Loyal fans la katakan.. Sape sangka Manchester United boleh baham Arsenal 8-2 ngam ngam punya beb! Oh yeah, aku takkan lupa that moment..


Ada yang buat blog sebab nak replace buletin utama.. Isu-isu semasa, sukan, agama, politik yang di kongsikan.. Semua depa rembat.. Aku suka blog yang macam ni.. Boleh tambah pengetahuan tentang berita-berita terkini.. Sama ada dalam negara mahupun luar negara.. Sebab aku jarang tengok tivi, kalau tengok pun aku tengok drama, cerekarama, melodi, showdown.. Jadi, buletin utama tak termasuk dalam list aku.. *sila jangan tiru macam saya..


Ada jugak yang buat blog tentang fesyen, hiburan, dan gosip-gosip retis.. U know what? Hari-hari aku bukak blog tu.. Dan kalau tak silap aku, blog Abang Nara lah dapat ranking paling tinggi bab-bab gosip ni..hiks.. Good job beautifulnara.. *aku bukan gossip girl hokey, setakat jadik stalker retis je aku ni..muehahah


Dan ada jugak yang buat belog sebab nak setori segala hapa macam bagai yang jadik dalam sepanjang hidup mereka seharian.. Kau pakai baju apa pergi kelas pun kau tulis, kau pergi window shopping kau tulis, kau makan mangga cicah kuah rojak Mak Bee pun tulis, termasuklah kau insomnia sebab selalu hupdate belog lewat malam sampai ke awal pagi punnnn kau tulis.. *yer, nampak sangat aku tergolong dalam golongan mereka-mereka ini.. Tapi aku selit jugak isu-isu semasa, gosip sikit dalam penulisan aku..




Sambung membebel..


Masa aku diploma part 3.. Tahun lepas lettew.. Lecturer aku yang ngajar subject Internet (nama singkatan) rekemen satu blog ni untuk budak-budak kelass aku.. Dia kata korang baca la blog tu bagus tau.. Banyak info-info berguna yang dikongsikan dekat blog tu.. Dan penulis blog tu pun sebaya dengan u all.. Dia pun student UiTM di hatiku (saje aku tambah di hatiku) jugak.. Then, madam (lecturer) siap kasik url belog yang dia cakap tu.. 'inibelogsaya.blogspot.com'..







Habis kelas, balik kolej terus bukak laptop and connect wi-fi.. Terus aku search blog tu.. THIS IS BEST BRO! Memang best blog tu.. Hanis Zalikha nama tuan blog.. Lama aku dok belek-belek setiap entri dia.. Memang jatuh cinta dengan penulisan dia.. Jatuh cinta pandang ke berapa hentah.. Dan dari situlah aku mula berminat untuk terjebak sama berblogging ni.. Punyalah panjang intro aku kan..oh hooo..






Sekarang HZ ni dah jadik FEMES BLOGGER.. Sebut je nama Hanis Zalikha, blogger mana tak kenal dia sila habaq mai kat aku.. Dan aku rasa HZ lagi femes dari retis-retis yang ada kat Mesia ni.. Hurmm, Tengok je orangnya, gojes youuuuu.. Rambut dia, aduhhh! 746754847 kali aku LIKE.. Aku yang pompuan jugak ni pun dah tangkap leleh habes nengok HZ, ini kan pulak kalau laki.. Ye dak? Haa tak nak ngaku lettew..



Tapi yang paling aku respect two thumbs up dekat HZ ialah.. Walaupun jadual dia sebagai blogger aku kira bizi lah sebab mesti ada jer event yang nak di attend.. Nak hupdate belog lagi.. Cer tengok entri dia setiap kali dia hupdate mengenai result exam dia.. Ada tak dia cakap cgpa dia 3.5 below? Takde kan.. Bukan setakat 3.5 dia score, lagi ciput nak 4 flat weh.. Of kos la HZ ada dalam dean's list every semester.. Hadoii.. Salute la HZ.. *jelousy teramat



Then, bila aku dah naik pangkat jadi blogger ni.. Rajinlah dok usha-usha blog lain kan.. Tapi kau tengoklah entri aku masa tu.. Tulis dua tiga patah, aku blah.. Dah tu pulak, within one month paling banyak entri yang mampu aku buat 7-11 entri je kot.. MASIH BUTA IT waktu itu.. Tak pandai nak blogging macam u alls.. Boleh terbitkan entri sampai berpuluh-puluh ribu lori eskrim magnum sehari.. *eh terlebih suda..







Haa lepas tu aku kenallah dengan Abang Ben.. Apa yang aku tahu Abang Ben ni dia selalu buat contest untuk newbies.. Bagus la kalau macam tu.. At least newbies boleh tambah kenalan melalui contest yang diorang join tu.. Boleh up follower sikit.. *tak macam aku, follower tak ramai pun.. Tapi itu tak mematahkan semangat aku yang tengah berkobar-kobar untuk blogging ni.. cewahhh







Aku kenal pulak dengan Cik Epal.. Sebelum ni tak tahu pun sape CE tu.. Tapi selalu tengok kawan aku dok layan entri CE ni.. Aku pun terokalah belog CE pulak.. Mak aii CE ni asyik makan je kan.. Bila nak kurus ni CE? Banyak sangat Menternak Lemak CE ni... Hapa taknya, CE hepy go lucky lettew sebab boleh jumpa Encik Shaheizy Sam dia selalu.. Bukan takat Encik Shaheizy Sam si pengarang jantung hati CE tapi Shaheizy Sam si Adnan Sempit pun dia dah dating..haishhh sekali lagi jeles yang amat









Kalau dah kenal Cik Epal, of kos lah Fatin Liyana pula menyusul.. Aku kalau tak baca entri FL ni dua tiga kali memang tak sah lah.. Ayat dia guna dalam penulisan dia buat aku tak siuman seketika.. Sebab dok tergelak sorang-sorang.. Eleh, macam la korang tak gelak time baca entri FL.. Kan? Comel FL ni.. Aku suka style dia.. Tak mekap tapi still cun melecun.. Kau boleh?








Habis semua otai-otai, femes blogger aku nak story kat sini.. Sorang lagi blogger gojes yang tak lengkap entri ni kalau aku tak tempek tentang dia sekali kat sini.. Si gojes ni kalau keluar, eyeliner adalah perkara wajib yang akan dikerjakan.. Keluar bukak puasa dengan tak mandi itu bukan masalah baginya.. Tapi eyeliner maintain.. STEADY!!!.. huahuahua.. Siapa dia kalau bukan Yuyu Zulaikha.. Yuyu, jangan marah kiter gurau jer..hiks.. *kepada pengikut-pengikut Yuyu Zulaikha, bersedialah sebab Yuyu akan memenuhi dashboard anda.. Yuyu kembali aktif dengan entri berjuta-juta lemon setiap hari.. Aku tak sabar nak baca entri Yuyu seterusnya..yawwww





Penat sudah aku menaip panjang lebar kali ni..
Aku chow dulu ya all :)




P/S: Terima kasih sebab korang sudi baca entri bebel dari aku.. *big hug


20 orang rajin comment:

i am S!L4H.. said...

untung laaaa..

eh HZ sebaye kah? hehe

Azyan said...

Haha sama ahh umur blog.baru setahun jagung.kehkeh

Syairani Tarmizi said...

silah: ha'ah.. sebaya dgn HZ.. :)

Azyan: baru nak merangkak ni..hiks

azurin ramli said...

okay lah tue kau kenal blogger femes last year.aku this year baru kenal doe,harharhar.err,nak tambah satu lagi blog zackzuhairi.perghh,blog dia lagi awesome weyh :)

Syairani Tarmizi said...

azurin: nanti nak cekidaut blog tu..btw thanks dear :)

yuyu Zulaikha said...

bhahahahah! memang nak kena betul dia nii! haishhh! malu den di buek nyoo :P mekasih naaa.. macam tak layak plak ada kat situ.. wuuuu T_T

Syairani Tarmizi said...

Yuyu: jgn marah naaa..haha akhirnya berjaya buat Yuyu komen entri ni..hiks.. terharu *wink wink =)

shida'R said...

mereka semua mmg dah terbest nk wat cmne..cuba jd pmbca setia blog2 biasa mean yg xfemes mcm mreka mst xmlekat kot, xpun buka tarik bawah enter jejak pastu pgkah kan kan hehee.. ~_^

Syairani Tarmizi said...

shida: entri blog biasa lain pun den baca jgk..hehe.. btw thanks sebab komen yer sayang :)

Nizam Ijam said...

aik...ben sorang jer lelaki.. :P

Syairani Tarmizi said...

Nizam: tu mase mula-mula blogging dulu tu.. Tak kenal sesape lagik.. blogger otai lelaki masa tu abg ben sorang je yg kenal.. teehee

Lepas tu baru kenal yang lain-lain.. Termasuk Nizam Ijam.. weehuu

Atiqah Wadiah said...

dorg2 kat atas tuh sumernyer otai2 blogger..tp sy plg salut HZ lah..x penah kutuk2 belog org lain..x penah guna ayat2 kasar..suker3 <3

Izzuddin Fauzi said...

@Nizam Ijam
Kita belum layak tuuu... Hehehe :D Ak plak yg jawabkan :D

hamzah ian said...

aku tak tau nape aku blogging.. haha

Syairani Tarmizi said...

atiqah: haa sama la kiter sayang.. kiter pun suke jgk HZ.hiks

Izzudin: Hahaha..takde la, sama jer korang pun.. cuma saya tak mampu nak tulis pasal semua blogger yg ada..haha

Hamzah: haha..blh pulak tak tahu.. :p

Nizam Ijam said...

@izzudin.... aku mmg xlayak...ko layak jer...haha

cik EPAL said...

thanks lah sudi baca blog cik epal yang tak semenggah tu hehe

Syairani Tarmizi said...

CE: thanks jugak sbb CE sudi singgah and komen entri yang tak seberape nih.hiks *blushing

0nenanina Vanilla said...

respect hanis zalikha..die x sombong.. n bijak.. very like her story

Syairani Tarmizi said...

Onenanina: Ha'ah..Suka baca blog dia kan dear :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blog ini adalah hak milik http://syairanitarmizi.blogspot.com/@ Copyright reserved by syairani