Kehidupan di UiTM Puncak Alam



October 01, 2011





Assalamualaikum..



Kehidupan di UiTM Puncak Alam.. Teringat kembali masa aku dok kolej/hostel masa part 2 hari tu.. Dah dua semester berlalu.. Wahhh rupanya aku dah part 4 sekarang.. Adehh.. Maknanya lagi 2 semester yang aku ada untuk dimanfaatkan sepenuhnya kat Puncak Alam ni.. Cewahh! SURAT KHABAR UTUSAN punya ayat aku!haha.. Memang tak dinafikan, best jadi student ni weh.. Banyak giler kenangan-kenangan yang mengusik jiwa, memori-memori daun pisang, dan kasih yang tercipta bagai..








Rutin aku kat sini kalau hari yang ada kelas tu macam biasa la.. Kalau hari Isnin, permulaan hari untuk ke kelas memang selalu kena berperang dengan nafsu tidor yang tak pernah nak cukup-cukup.. Terpaksa di akui, aku bukan jenis perempuan bersifat keibuan sebab malas bangun pagi..hahaha.. Tapi aku bangun jugak, hapa tak nya kalau tak bangun nanti hari-hari tak nampak la batang hidung aku kat kelas.. Tak ke kes naya tu.. 'PAKSA DIRI, JANGAN MANJAKAN DIRI'.. Tagline yang sentiasa melekat kat dinding asrama masa aku form 1..




Kadang-kadang aku rasa masa yang aku habiskan bersama keluarga lebih sikit berbanding masa aku berjauhan dengan mereka.. Yela, korang bayangkanlah aku ni form 1 lagi depa dah campak aku kat asrama.. Masa tu baru umur 13 tahun kot.. Orang kata, masih budak hingusan lagi.. Tapi takde la sampai hingus masih meleleh lagi..hahaha.. No wonder la aku kat Puncak Alam sampai berbulan-bulan tak balik rumah tapi ok je.. Tak pernah pun homesick sampai nangis-nangis.. *tipu



Aduhh.. Asal hari Isnin je aku malas benor nak bangun pepagi.. Bila dah bangun tu of kos la pi siap-siap nak ke kelas.. Kena pulak kelas 1st hari tu kelas Account.. *tangan ke dahi.. Nak pergi kelas aku kena menuruni tangga Batu Caves yang mempunyai berapa ratospulohbelas anak tangga entah.. Aku tak sempat kira.. Giler tinggi tangga tu, that's why kitorang panggil tangga tu tangga batu Caves.. Tak caya haa cer tengok gambar kat bawah ni..












Haa kau sanggup? Kalau turun tu no hal la.. Takde nak letih sangat.. Yang nak naik tu masalah sikit.. Kalau salah budget bila nak tarik nafas, bila nak hembus pulak.. Boleh semput aku rasa.. Tercungap-cungap la jawabnya.. Aku ni takpe la masa tu maintain slim lagi.. *cewahh poyo minah ni.. Kena yang obess tu tak ke kesian kat depa.. Pulak tu bulan puasa kena panjat tangga tu.. dush3.. Aku lebih rela bayar sehinggit naik bas rapidKL weh.. Siyes masa tu aku rasa sangat bertuah kalau aku jadi burung-burung yang berkicauan seolah melambai-lambai sayapnya kat atas tu perli aku yang tengah gunakan sepenuh tenaga panjat tangga Batu Caves tu..adehh sungguh tak adil




Sampai je kat kampus kena jalan kaki lagi nak ke fakulti aku.. Macam biasa, pagi-pagi orang ramai giler tengah tunggu giliran nak naik lif.. Fakulti aku paling tinggi sampai level 17.. Tapi tak pernah lagi kelas aku sampai tengkat 17 tu.. Paling tinggi pun tengkat 11 je.. Ada la satu hari tu terlewat pergi kelas.. Tak sanggup nak tunggu lif lama-lama.. So, dengan semangat yang kental aku panjat tangga.. Takot lecturer marah kalau masuk kelas lambat nanti.. Ok FINE, kelas aku kat tengkat seploh.. T____T







Suasana malam memang cantik kat sini..




Dah habis kelas around 4 or 6 p.m tu.. Menyinggah dulu kat kafe, kebuluq nak melantak.. Kalau naik kolej terus nanti penat pulak nak turun beli makanan kat kafe.. So, melantak terus kat kafe atau tapau je buat naik bilik.. Makanan kat situ boleh tahan jugak la.. Cuma bila dah hari-hari kau ngadap benda yang sama apa rasa? hahaha.. Tapi aku paling suka diorang punya steamboat.. pergghh hari-hari aku bedal tak hengat..




Suasana kafe masa takde manusia..


Steamboat 5 bintang..




Tapi jangan risau, weekend anda takkan sia-sia di sini.. Kalau poket kering, no money no talk.. No hangout jugak.. Korang boleh beriadah tough kan badan di gym.. Petang sikit boleh la berbasikal ramai-ramai.. Best oh! Boleh teroka entire UiTM ni sambil hirup udara segar, pokok-pokok nan menghijau.. Eh? Nampak sangat dalam hutan.. muehahahah..





Pandai ke nek beskal tu? haha


Eceh! kemain seronok boleh release tensen..
Dah tak hengat assignment berlambak..




Dan sekarang aku dah tak boleh rasa dah semua tu.. Sebab aku dah dok luar sekarang ni.. Manusia kan, bila ada depan mata diorang tak nak hargai.. tapi bila dah takde baru nak terhegeh-hegeh cari balik.. *ahlamak! terkena batang hidung sendiri teehee ^^ Rindu pulak nak panjat tangga batu caves tu.. *buat muka nak kena lempang.. Mengada betul minah ni kan.. hahaha



P/S: Terima kasih sudi baca.. xoxo !


14 orang rajin comment:

khairul asrol said...

wahhh .. cantik gila pemandangan waktu malam tu .. suka !

Personal : Awak Yang Terbaik Pernah Saya Jumpa !

Azyan said...

kekeke promote u ka akak?
fewitt,rajin naik basikal tuu :D

Syairani Tarmizi said...

khairul: ha'ah..cantik kan..hee :D

Syairani Tarmizi said...

Azyan: ade la promote sikit2.. tapi yg ni lebih kpd merungut..haha

kekadang time boring je la naik beskal tu syg :p

::Myahumaira:: said...

mmg uitm di hatiku kan!!
tp tang assement tuh bukan di hatiku..hihi.

Syairani Tarmizi said...

Myahumaira: haha..tang assignment tu tak berapa nak dihatiku kan sayang..hee :D

afiqah cloudy said...

yup2...sy bdk dploma sem 1 medical imaging..bru hbs final exm..tggu msa nk blik umah ja ni..bye2..hehe

Syairani Tarmizi said...

afiqah: saje je buat kite jeles teramat.. nak kena ni..

btw thanks sayang! :D

Ariena Hisham said...

Wahhh, nampak macam best je! :D Hihi. Harap dapat masuk uitm. Aminnn

#Jom usha entri saya pulak :D
Link: http://nurulariena.blogspot.com/

afiqah cloudy said...

haha...xda niat pn..btw..keep in touch k~

Syairani Tarmizi said...

Ariena: Jom msk uitm dear.. InsyaAllah blh.. Amin :)

Syairani Tarmizi said...

afiqah: hehe.. ok sayang :p

Lily Izham said...

wahhh, seronok nyaaa, tak sabar nak belajar !!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blog ini adalah hak milik http://syairanitarmizi.blogspot.com/@ Copyright reserved by syairani